Mange som jobber med barn og unge opplever at det kan være vanskelig å ta opp bekymring med barna og foreldrene det gjelder. RBUP tilbyr metoden «Å ta opp uro» som en del av kompetanseprogrammet i BTI. Målet er å ruste opp ansatte i å ta den viktige samtalen – før det blir den vanskelige samtalen.
Hjelpe barn og unge tidlig; trygge ansatte i å ta opp sin undring/uro/ bekymring med den det gjelder; felles språk i tverrfaglig samarbeid.
Målet med kurset er at vi tar opp vår uro på en respektfull måte, som opprettholder muligheten for videre samarbeid.
Uro er en metode for å ta opp uro/bekymring med den det gjelder. Det kan være en uro i forhold til foreldre, barn, ungdom, en kollega eller samarbeidspartner. Metoden bygger på dialog, og er utviklet av Esa Erikson og Tom Erik Arnkil, Helse og Velferdsetaten i Helsingfors, Finland.
«Å ta opp uro» handler om å:
Dag 1: Gjennomgang av grunnprinsippene i metoden
Dag 2: Øvelse på å ta opp uro/bekymring
Dag 3: Presentasjon av hjemmeoppgave
Presentasjon brukt under kurset
Min hemlighet - til bruk i rollespill
På alle tre dagene vil det være en veksling av forelesning og praktiske øvelser der vi jobber i mindre grupper. Det vil også bli diskusjoner i grupper og i plenum. Mellom hver samling blir det gitt hjemmeoppgaver. For å få kurset godkjent må du delta på alle opplæringsdagene og ha gjennomført en planlagt uro-samtale til 3. kursdag.
Det blir enkel servering.
Om urometoden:
Ta opp uro - En metode for oss som jobber med barn, unge og familier
Uro-skjema - skrivbare wordskjema
Early Dialogues Manual. Tidlige dialoger, uro-metoden. Tom Erik Arnkil og Esa Erikson (2017). Finnes så langt bare på engelsk
Rapport om bruk av uro-metoden i forebygging av frafall i videregående skole
Film om temperament - Hva er ADHD? https://www.youtube.com/watch?v=WybJG6uVBjE#action=share